Waar tien jaar geleden het begrip integriteit vooral werd geïnterpreteerd als: “ik moet als ambtenaar eerlijk, betrouwbaar en transparant zijn”, zijn we nu aangeland op een punt dat een integere organisatie vooral ook een weerbare organisatie is. Met kennis en kunde op het gebied van integriteit over de volle linie.
Integriteit en weerbaarheid
Verschillende vragen zijn daarbij van belang. Waarom is integriteit van belang? Wat houden integriteit en grensoverschrijdend gedrag in? Hoe handel je integer? Bespreking en verdieping van deze vragen maakt dat ambtenaren zich beter kunnen behoeden voor integriteitsvalkuilen en daarmee ook het kritisch oog van de samenleving kunnen doorstaan (weerbaarheid). Dat laatste wordt steeds belangrijker naarmate burgers meer participeren.
De burger eist (terecht) een 100% betrouwbare overheid, maar kan tegelijkertijd de ambtenaar in lastige posities brengen (te veel eisen, beïnvloeding, manipulatie, et cetera).
Omdat iedere ambtenaar in zijn/haar functie een bepaalde mate van kwetsbaarheid kent, is het ‘elkaar scherp houden’ de hoeksteen van deze weerbaarheidscultuur. Geen aanspreekcultuur, maar een bespreekcultuur. In een bespreekcultuur weten medewerkers elkaar op een goede manier te benaderen als zij zien dat de grens van niet integer handelen in zicht komt.
Heeft u vragen?
Wij helpen overheidsinstellingen met de bewustwording en borging van ambtelijke integriteit en bestuurlijke integriteit voor politiek ambtsdragers zoals college- en raadsleden. Wilt u aan de slag met integriteit binnen uw organisatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze adviseurs en zij vertellen u graag meer: 088 – 57 90 057 of vraag onze brochure aan.
Vraag hier onze brochure aan
Dilemma: stel je voor…
Je zit op een verjaardag en hoort enkele andere gasten praten over een bekende projectontwikkelaar. Je hoort ze zeggen dat je bij hem moet zijn als je bij de gemeente iets geregeld wilt krijgen. Hij heeft “goede” contacten met een paar ambtenaren die ervoor kunnen zorgen dat je gemakkelijk een bouwvergunning kunt krijgen.
* Dit dilemma is een voorbeeld uit onze dilemmatraining voor overheidsorganisaties
Stof voor een gesprek
Wanneer medewerkers divers antwoorden op hoe zij omgaan met een dilemma, biedt dit een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over waarom mensen welke keuzes maken. Deze verkenning van motieven en overwegingen draagt sterk bij aan de bewustwording van integer handelen en de afwegingen die mensen maken in de praktijk.
Wat doe je?
Uit de praktijk van onze trainingen met talloze overheidsorganisaties blijkt dat 77% van de ambtenaren dit dilemma lastig te beantwoorden vindt. Ook wordt er heel verschillend geantwoord op hoe om te gaan met dit dilemma:
- 35% kiest optie A
- 47% kiest optie B
- 18% kiest optie C
- Ik doe niks. Voor dit soort grootspraak heb ik geen oor.
- Ik neem contact op met mijn leidinggevende. Het is hoogstwaarschijnlijk loos alarm, maar helemaal lekker zit het mij niet.
- Ik bel de volgende dag de desbetreffende persoon op. Je kan maar beter meteen om verduidelijking vragen zonder de kwestie onnodig op te blazen.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!
Wilt u bij uw ambtenaren, college- of raadsleden de bewustwording van integer handelen vergroten? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder. U kunt contact met ons opnemen via 088 – 57 90 057 of stuur een e-mail naar contact@integriteit.nl
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van ons Integriteitsprogramma om integer handelen te borgen binnen uw organisatie? Dan maken we graag een afspraak met u om te laten zien hoe onze blended learning oplossing ook voor uw organisatie in te zetten is.