In een tijd waarin de roep om een veilige werkomgeving luider klinkt dan ooit, kondigde Regeringscommissaris Mariëtte Hamer op 13 maart 2024 een vernieuwde handreiking aan, gericht op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het doel is een praktisch te hanteren instrument te ontwikkelen.
De aanpak die Mariëtte Hamer voor zich ziet gaat verder dan alleen het correct afhandelen van meldingen; het is een strategie die inzet op preventie en fundamentele cultuurverandering binnen organisaties. Hamer’s visie is helder: niets doen is geen optie. Het onderwerp moet zichtbaar en bespreekbaar worden gemaakt, met als ultiem doel: een werkcultuur waarin gelijkwaardigheid, respect, plezier, en veiligheid voorop staan.
De vernieuwde handreiking, die voortbouwt op een eerder prototype, integreert de inzichten van experts, ervaringsdeskundigen en diverse organisaties. Deze benadering rust op drie fundamentele pilaren: de omgangscultuur, de organisatiestructuur, en het ondersteunend systeem. De handreiking benadrukt het belang van een organisatiebrede risicoanalyse en dialoog, waarbij alle stemmen gehoord worden en gezamenlijk wordt gewerkt aan duidelijke sociale normen.
Een interessant punt dat Hamer aanstipt, is de mogelijke toename van meldingen als gevolg van deze cultuurverandering. Dat is niet per se negatief, maar kan juist wijzen op een groeiend vertrouwen binnen de organisatie.
Uitdaging om aan de slag te gaan
Vorig jaar is al een handreiking gepubliceerd, hiervan erkent Hamer dat deze best omvangrijk is met ruim 100 pagina’s en dat deze omvang sommige organisaties kan afschrikken om met het onderwerp aan de slag gegaan. Daarom werkt ze aan een meer toegankelijk instrument dat elke organisatie, groot of klein, kan inzetten voor de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze vernieuwde handreiking is meer dan een document; het is een oproep tot actie voor een veiligere en respectvollere werkomgeving voor iedereen.
Vanuit onze ervaring zien we dat de door Hamer genoemde organisatiebrede dialoog in onze workshops duidelijk op gang komt. Protocollen en regels zijn instrumenten die zeker nodig zijn, maar het doorleven ervan vindt niet plaats op papier, maar wel door met elkaar in gesprek te gaan.
Meer weten?
Wilt u meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen uw graag verder.
Esther van Gaal,
Trainer Integriteit.nl
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief!
Hoe wij u kunnen helpen met integriteit?
Vraag hier onze digitale brochure aan