• Meer weten? Bel 088 - 57 90 057

Vermeende schending niet altijd gemeld door ambtenaren op ministeries

Vermeende schending niet altijd gemeld door ambtenaren op ministeries

Vermeende schending niet altijd gemeld door ambtenaren op ministeries 150 150 integriteit.nl

Uit een recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat ministeries nog veel stappen kunnen zetten om hun integriteitsbeleid te versterken. Vertrouwenspersonen zijn er wel, maar de nodige aandacht en structuur om integer handelen te borgen ontbreekt op veel plekken. Bovendien blijft tegenspraak vaak onuitgesproken, wat kan leiden tot meer problemen op de werkvloer.

Waar schort het aan?

De enquête onder meer dan 4.000 ambtenaren laat zien dat er een gebrek is aan een veilige meldcultuur. Veel ambtenaren voelen zich onvoldoende gesteund of durven niet te melden uit angst voor repercussies. Hoewel het overgrote deel van de leidinggevenden positief scoort op hun voorbeeldfunctie, geeft slechts 15% aan voldoende structurele ondersteuning te krijgen van het ministerie.

De rol van leidinggevenden en coördinatoren

Het onderzoek toont aan dat een structurele aanpak van integriteit belangrijker is dan enkel te reageren op incidenten. Integriteitscoördinatoren zijn echter nog te vaak gericht op het oplossen van incidenten, in plaats van proactief beleid te voeren. Ook leidinggevenden, die cruciaal zijn in het uitdragen van voorbeeldgedrag, voelen zich vaak niet voldoende ondersteund. Dit belemmert hen om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers tegenspraak durven te geven.

Het belang van een veilige meldcultuur

Een opvallende bevinding is dat veel ambtenaren aangeven vermoedens van integriteitsschendingen niet te melden. Dit heeft vaak te maken met een gevoel van onveiligheid binnen de organisatie of de angst om hun baan te verliezen. Ministeries zouden meer aandacht moeten besteden aan het creëren van een klimaat waarin melden veilig en normaal is.

Een stap in de goede richting?

De minister van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven haar coördinerende rol te willen versterken, maar blijft vaag over concrete stappen. Volgens de Algemene Rekenkamer is dit een goede ontwikkeling, maar is er meer urgentie nodig. Leidinggevenden moeten beter ondersteund worden, en integriteit mag niet alleen een thema worden na incidenten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder.

Esther van Gaal

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Hoe wij u kunnen helpen met integriteit?

Vraag hier onze digitale brochure aan

Hoe helpen we organisaties met integriteit?

Bekijk onze oplossingen

Meer weten?

Bel 088 – 57 90 057 of stuur een bericht via ons contactformulier.

Brochure titel

Blijf op de hoogte!

Ontvang automatisch onze laatste updates per e-mail. Meld u nu eenvoudig aan.